Make your own free website on Tripod.com
Nuk mund te kete komb e aq me teper te ndritur e te perparuar ,pa gjuhen e vet,sepse pas vdekjes morale te kombit,vjen  vdekja fizike e tij.

Kenge  e kenduar  ne fund te shekullit te 19 te   ne Golem.

Sot eshte dita o Shqiptare

Alfabetin tone te mbrojme

Shpejte o burra

Shkronjat tona jane te arta

keto Duam

 Refreni:

Shqiperi atdhe i dashur

Ne ste leme ty te varfer

Abetaret e para shqipe  te punuara nga Rilindasit e medhejn shqiptare erdhen ne Golem rreth viitit 1898,gjithesej tete cope.keto i solli Dervish Hima nga Cameria  dhe Nazip haderi nga Palavlia.Keto tete abetare i moren keta djem Golemas:Nebi zace,Hasan taka ,Osmen  Rroshi,Celo  Dalani,Duro  Ramo,Godo barjami  dhe Kasem Memishahu .Kjo ishte dhurata me e madhe qe u erdhi Golemasve ,prandaj ato i mesonin mezelle dashuri nen driten e kandilit.

Ne vitin 1905 u hap shkolla e pare shqipe ne Golem me kater klasa.mesuesi i pare ka qene  Nebi Zace nga Golemi.Ne shkolle shkonin vetem djem.Mesuesin e paguante gjithe fshati,me leke dhe me  okje.Nje  nga vjerreshat qe mesonin  femijet ne shkolle   :

Une do te vete ne shkolle

per te mesuar dituri

Do mesoj qe jam shqiptar

Do mesoj te dua zotin

prinderit per gjithmone

Do mesoj qe jam shqiptar

I vertete jo genjeshtar

Ne vitin 1911 u mbyll shkolla  .  Ne vitin 1922 u hap shkolla  perseri me mesuesin jazo Bushin nga Nivica e KurveleshitiNe vitin 1928 shkolla kishte  30  ncenes nga keta 15 vajza.mESUES ISHTE iDAJET sHEHU NGA  PROGONATI     Mesonin abetaren artmetiken ,kendim ,pune dore.Shkruanin ne pllaka  te zeza me shkumbes te bardhe  se fletoret ishin te pakta.Vleresimi behej me nota:1,2,3,4,5 Nota  me e  mire ishte 1 Ne vitin 1929- 30  mesues ishte Brahim Dobi nga  gjirokastra,ndersa ne vitin  30-31   mesues ishte Sabri banushi nga Tepelena.ne vitin 1935 36    shkolla kishte kater klasa me 50  nxenes. Ne vitin 38 39  mesues ishte  safet  Kofina nga Fterra Mbas  Clirimit  shkolla e Golemit eshte hapur ne vitin 1945 me kater klasa. Me vone u hap  shkolla shtate vjecare.Nga dyert e kesaj shkolle  kane dale  dhjetera e dhjetera breza   te cilet  kane ngritur larte  emrin e shkolles dhe te Golemit  Nga nxenesit me te dalluar qe ka nxjerre kjo shkolle  kane qene :Selam Shkurti  Belul Korkuti.Ismet  isufi,Avdulla Kenaci  ,Skender Korkuti,Laver Stroka   Albert Stroka  Gani Islami,Teber  Kenaci,Bashkim Nikolli ,Hysen  Goxhaj,Argjiro    Cunaj, Ilir  Cunaj,Dritan Cunaj,Elida  Mehilli  Azis  Banushi,Merita  Hysi ,Idriz   Bega ,Natasha Demiri,Ana  Stroka ,Zillo  Bizhga kane mbaruar sjhkollat e larta  brenda dhe jashte   vendit me shume se 350  djem e vajza  golemase. Ne vitin shkollor   1989  -90  shkolla e Golemit kishte  rreth dyqind nxenes   me tete klase.Para ketij viti ka patur edhe klasa paralele si ne  ciklin e ulet dhe ne ciklin e larte  per arsye  se  te numurit te madhte ncenesve.Sot   ne Golem jane rreth  40  ncenes ,kjo per arsye te  emigracionit jashte dhe brende vendit